Saturday 11 July 2015

POST-RACE / Oravský Cyklomaratón


INFO

04/07/2015
Dolný Kubín

REPORT

Všetko bolo tak ako malo byť na Orave. Všetko malo svoje správne miesto, svoj správny čas, počasie - všetko správne označené, vysvetlené. Oravský Cyklomaratón potvrdil, že právom patrí medzi tie najlepšie na Slovensku. Aj keď, z pohľadu AMATE Team bol pretek na Súľove a niečo príjemnejší. Vysvetlíme..


Počasie v Dolnom Kubíne bolo výborné - možno lepšie bolo už len tým na kúpaliskách. Výborné rozumej - bolo neúprosne horúco. Sú však pretekári ktorých to limituje a sú aj tí ktorý s tým zásadný problém nemajú. V spoločnom zhrnutí za Petra Žiaka a Luciu Žiak Roháčovú - obaja sú v skôr v tej druhej skupine a teplo nebolo najväčší problém dňa.

Čakali sme samé POZITÍVA od preteku v Dolnom Kubíne - aj v zhrnutí hovoríme o pozitívach. Trať výborne, až úplne naturálne značená, príjemná a asi aj peknými výhľadmi. Dlhé trávnaté lúky, prašné cesty, tiahle zjazdy.. príliš málo tieňa v lese, málo technických úsekov - to bola trať. Výsledným časom aj priemernou rýchlosťou zatiaľ najrýchlejší pretek v sezóne. Aj napriek tomu - trať ani Petrovi ani Lucii veľmi nesadla.. Rýchle, ale málo členité, nevyspytateľné, nejasné - príliš striedavé nástupy lúk a kopcov.. nejednoznačné kedy makať, kedy sa viezť z kopca. V jednoduchosti, trať úplne nesadla ani Petrovi ani Lucii..

Prach na presušenej trati, PÁD a strata vody pred 20 km pretekov dĺžky 43 km predurčujú pretekára na fiasko.. Ale nie Luciu Žiak Roháčovú podľa všetkého. Prach sa z tváre zmije.. Voda sa dá doplniť do tela raz za 40 minút na občerstvovacej stanici.. Rany na nohách ošetria v cieli zdravotníci.. Bol to neuveriteľne emocionálny a ťažký pretek. Väčšina vecí hrala proti Lucii, no niečo vnútorné hralo aj v jej prospech. Napriek všetkým nástrahám sa Lucia dotiahla na minútové rozdiely k najväčším súperkám - a o tomto je pretekanie pre AMATE Team!

Bez pádu, ale v prachu, s dobrým nástupom v rôznych fázach preteku - hlavne na 20 km kde Peter nazbieral sily a vo výšlapoch predbiehal súperov - a následne krízou na 30 km kde sa ťažko udržiavalo tempo - to je charakteristika preteku ktorý pretekárovi nie úplne sadne svojim profilom a charakterom. Rýchly pretek, jazda na hranici možností v kontexte toho čo ponúka nečitateľná trať.
Možno treba len priznať, že záver prekvapil - výšľap na kopec nazývaný familiárne VENDELÍN.. Napriek preštudovanému profilu pred pretekom, tento posledný zaberák bol nečakaný.

Nejdeme polemizovať spôsobom - ČO KEBY.. nebol pád.. bolo chladnejšie.. Nič z toho  nemá význam. Bude ďalší pretek, budú ďalšie výzvy a potom budeme porovnávať naše výsledky so súpermi..

VÝSLEDKY

Ako vždy, aj teraz uvádzame výsledky v rámci kategórií..

Peter Žiak (43 km / Muži 30 - 39 rokov)
Umiestnenie: 53 / 181

Lucia Žiak Roháčová (43 km / Ženy 19 - 39 rokov)
Umiestnenie: 8 / 18

ZÁVEREČNÉ SLOVO

V závere si dovolíme pozdvihnúť jeden pre nás asi najdôležitejší fakt, reálne potvrdený práve v Dolnom Kubíne. V jednoduchosti povedané a opätovne zopakované - nejazdíme pre VÝSLEDKY a hlavne inou gramatikou vyjadrené, výsledky nie sú pre nás v podstate ani tie finálne čísla na výsledkovej listine. Tie totiž sú tiež len relatívne - a potvrdilo sa to v Dolnom Kubíne.

V číslach Peter ani Lucia nezajazdili žiadne fenomenálne výsledky. Avšak, pochopenie kontextu je úplne iné - obaja zajazdili asi najlepšie v sezóne zatiaľ. Peter sa prehupol v absolútnom poradí do prvých 22% všetkých jazdcov a Lucia do prvých 50% poradia - berúc do úvahy, že ABSOLÚTNE poradie znamená - úplne všetci na danej trati! Čo hlavne v prípade ženy je fenomenálny úspech!

Úspech pre Petra znamená každý výraznejší posun v absolútnom poradí. Úspech pre Luciu je badateľný v tom, ako reálne sa približuje k súperkám o ktorých vie, že sú dlhodobo lepšie. Toto sú reálne merateľné parametre pre oboch.

A čo teraz ďalej? Zrazu je tu moment, keď sú výsledky pekné a túžba je po ešte krajších. A tu to nechávame otvorené, budeme jazdiť pre RADOSŤ hlavne a následne pozorovať čo to robí s výsledkami.

No comments:

Post a Comment