Friday 3 July 2015

POST-RACE / Púchovský MTB Maratón


INFO

27/06/2015
Púchov

REPORT

Asi by to - tento report - malo byť úplne krátke.. Totiž, na Púchovskom preteku hneď po príjazde rezonovalo málo parkujúcich áut, málo ľudí - čo hneď svedčilo o niečom a to niečo bolo, že tento pretek sa neteší až toľkej obľube. A je na to aj dôvod.. a hneď niekoľko..


Celý pretek, organizácia, značenie trasy a hlavne trasa samotná - nič moc. Hlavne v kontexte toho, na čo sme už zvyknutí. Hlavne, teda reflektujme na trasu.. Bolo to ako jazdiť po smetisku, na stavbe, šmykľavý tobogan z blata.. Bolo to strašne silené aj keď počasie sa veľmi dobre držalo a pršalo až tesne po odjazde z areálu. Celá trasa bola len cez hrebeň od tej v Udiči nedávno, dokonca časť sa aj prelínala. Žiaľ kvalita bola hrozná - síce Púchovský jazdci vraj majú radi svoje SINGLETRACKS ale majú to v tých horách zmáčané, neupravené, špinavé.. Veľmi ťažko sa jazdilo.. nebol to ten pocit ovládnutia bicykla a cesty.. bolo to vytrasené a miestami napriek suchu veľmi šmikľavé.

Z ľava - Peter - Lucia - Jiljí (v oranžovom drese)..
Hneď úvod poznačil menší hromadný pád v ktorom sa ocitol aj Jiljí Krkoška. Nedá sa napísať nič iné, len že na štarte sa zhromažďuje 
zmes ľudí z ktorých nie každý ma čisté úmysly voči spolu jazdiacim ľudom v pelotóne. Pád nastal asi 150 metrov po štarte, presne v úsekoch, kde sa NEPRETEKÁ, kde sa ide za uvádzacím vozidlom, kde organizátori vyzývajú k OPATRNOSTI a OHĽADUPLNOSTI.. Žiaľ, bezvýznamne..

Lucia Žiak Roháčová aj Peter Žiak sa pádu vyhli s prehľadom - výsledok za to, že sa naozaj v úvode nikam nepredierajú. Čo síce znamená, že takýmto spôsobom sa preteky ani nevyhrávajú.. ale na strane druhej, zdravý rozum si uchovať je možno najväčšia devíza - aj v preteku.

Pre zhrnutie, Lucia priznala - slovami a aj časom v cieli - že trať z nej vytriasla aj posledný zvyšok energie v Sobotu a bolo to viac utrpenie než príjemnosť. Peter v cieli dosiahol úctyhodný čas - teda inými slovami priznal, že sa cítil spokojný - avšak vo veci vytrasenej duše sa s Luciou zhodli. Oblasť Púchov, Považská Bystrica, Udiča je pre Petra už synonymom pádov.. a po páde v Udiči na zablatenom teréne si Peter dovolil jeden aj teraz v Púchove.. nepríjemný a hlavne nečakaný. V úseku kde nič nehrozilo sa zrazu ocitol zvalený na pravom svahu s prekríženými riadidlami.. Odnieslo si to jemne narazené zápästie a členok - nič vážnejšie a dalo sa pokračovať v preteku. Okrem týchto skúseností naozaj nie je veľmi veľa o čom písať..

Ešte jednu vec by sa patrilo dodať - z kategórie vyhodnocovacích.. A teda, že Peter aj Lucia sa špeciálne pripravili na pretek v Púchove. Na rám bicyklov si nalepili vytlačený profil trate - že teda na akúsi taktiku a orientáciu že čo ich čaká. Totiž, videli to u iných pretekárov. Podotýkajúc teraz, že to že to tak majú ostatní ešte neznamená, že je to správne. Vyhodnocujúc teraz - obaja priznávajú, že je to úplne zbytočné a odoberá to na koncentrácii. Poučenie - nie každý na koho sa okolo seba pozrieš je lepší (pretekár alebo taktik) ako ty sám.. Peter dokonca prahol po GPS dátach a meraní TEPU a VÝKONU a tak pretekal s GPS hodinkami a meračom pulzu.. Akoby nebolo dosť toho, čo sa  mu hnalo hlavou - od úvodného pádu Jiljího, cez to či bude Lucia v poriadku na trati keď už bolo jasné že trať je ako tankodrom - pridal si ešte aj syndróm neustálej kontroly tepu počas preteku.. Opäť úplná zbytočnosť nabúravajúca koncentráciu. Vhodné v tréningu, zbytočné na pretek - aj keď vidieť dáta po preteku je príjemné.

Boli sme vytrasení, vyplašení ale s pocitom, že pretek sme zvládli. Pretek končil tým, že Lucia by zvažovala celo-odpružený horský bicykel.. Hmm.. A ešte jedno zváženie za TEAM - že do Púchova už asi jazdiť nepôjdeme..

VÝSLEDKY

V zhrnutí, časy asi nepovedia veľa vzhľadom na charakter preteku - nepreteku..

Peter Žiak (48 km / Muži 30 - 39 rokov)
Umiestnenie: 19 / 32

Lucia Žiak Roháčová (48 km / Ženy 19 - 39 rokov)
Umiestnenie: 5 / 7

Boli sme naozaj radi, že sme v cieli..

ZÁVEREČNÉ SLOVO

Menej je viac.. staré, možno otrepané.. ale ako moc PRAVDIVÉ. Otestovali sme si variantu, kde si všetko pripravíme, naštudujeme a ešte aj počas preteku kontrolujeme, porovnávame a vyhodnocujeme.. na GPS a na vytlačenom výškovom profile nalepenom na ráme bicykla. Všetko vo väčšine zbytočne a len zaťažujúce.

Teda, do budúcna pokračujeme v tom - že JEDNODUCHŠIE, ĽAHŠIE, VOĽNEJŠIE -  je to pre nás lepšia cesta v SLOBODE!!! A o tom to pre nás bolo a veríme že aj bude. O SLOBODE a voľnosti - jazdy a myslenia..

V Púchove to bolo hlavne o tom, čo sa deje v hlave - pre Petra aj pre Luciu. Potvrdilo sa na vlastnej koži oboch, že preteky a VRCHOLNEJŠÍ (zámerne nepíšeme, že VRCHOLOVÝ) výkon sa odohráva v HLAVE!!! A s týmto fenoménom sa budeme pasovať aj v Dolnom Kubíne, kde podnetov bude asi ešte viacej - viacej ťažkých súperov a viacej aj známych súperov..

No comments:

Post a Comment