Tuesday 7 June 2016

POST-RACE / KELLYS BIKEFEST maratón - Kálnica


INFO

29/05/2016KELLYS BIKEFEST maratón - KálnicaKálnica

REPORT

Dali sme do toho všetko! Takto by sme to zhrnuli. DALI SME DO TOHO VŠETKO je povedzme že jeden stupeň nižšie ako DALI SME DO TOHO ÚPLNE VŠETKO - lebo tu už berieme ten prípad, keď pretekár dorazí do cieľa a chce sa mu, alebo nechce len musí čisto padnúť k zemi a prebrať sa z toho, čo spravil.. A tam sme sa až neposunuli, nedohnali..





Posunuli sme sa v rámci normálnosti však na limit možného v DANOM momente. Ešte Sobota pred Nedeľným pretekom vyzerala tak, že nanajvýš pôjde pretekať Peter, keďže Luciu niečo zložilo.. Niečo píšeme preto, že nevieme čo to vlastne bolo, ako prišlo tak našťastie aj odišlo - ale Sobota bola sama o sebe výkon keď Lucia celý deň preležala, prespala a v bolestiach hlavy a od žalúdka jedinú trajektóriu opísala medzi posteľou a toaletou a to hneď niekoľko krát za deň.. Teda ešte v Sobotu sme Nedeľný pretek na 50% odpisovali.. Avšak nastal zvrat a nedeľa bola v poriadku - samozrejme s rešpektom, s malým videním pozitívneho a bez ambícií - víťazstvom bolo už to, že Lucia bola v poriadku.


Na Nedeľu v podstate vyšlo krásne počasie a pretek sa vtesnal do okna medzi mrakmi, medzi silnými búrkovými prehánkami.. To znamenalo, že trať bola mokrá, ale nie zmáčaná - zhrnuli sme to tak, že blata bolo TAK AKURÁT na to, aby sme sa cítili ako skutoční TVRDÍ pretekári ktorý to REŽÚ cez blato hlava nehlava, ale zase nie tak tvrdé, podmienky, že by to bolo nebezpečné - teda také AKURÁT! Počasie držalo, slnko svietilo, okuliare od - uvex - menili tienenie automaticky tak ako bolo treba a pretek bol tak VÝBORNÝ!


V podstate sa potvrdilo to čo sme si vždy mysleli a asi aj vedeli niekde v podvedomí, že DLHÉ, STRMÉ, TIAHLE stúpania nám vyhovujú - teda ten Inovec.. Začínali sme s akousi nervozitou, hlavne v kontexte udalostí zo Soboty - nič nebolo dané, všetko otvorené. Lucia bola vyšťavená aj trochu dehydrovaná - našťastie zvládla tanier cestovín neskoro večer v Sobotu takže nejaká energia tam bola. Hneď po štarte sa pole pretekárov trochu tlačilo na lúke nad Kálnicou, ale to sme očakávali a vedeli z minulého roku. Tak sme to tam nebrali príliš vážne, skôr tak opatrne, veď tu sa pretek nevyhráva. Ten známy fenomén z amatérskych pretekov - každý chce byť v PREDU po štarte aj keď z ďaleka na to nemá. Hneď prvé úseky sa zatočili lesom a prišiel prvý zjazd úzkymi chodníčkami - mierne navlhnutý, mierne zvlnený a tam už sa pole radilo za sebou. Lucia a Peter jazdili pretek spoločne a na obrovské prekvapenie Petra, Lucia začala tieto nie veľmi obľúbené zjazdové pasáže s veľkou CHUŤOU!!! Technicky krotila predné koleso, odbrzďovala ďaleko pred zákrutami a vypúšťala svoj karbónový rám zapracovať v zákrutách s využitím následných proti svahov na spomalenie a perfektné nasmerovanie. Lucia miluje tanec a tento krát ho predviedla na horskom bicykli.. Už tu bolo akoby jasné, alebo aspoň prekvapivo vypovedané, že dnes by to mohlo mať AMBÍCIE.


A s jedlom rastie chuť.. Nasledovali 2 stúpania a 2 zjazdy v ktorých sa začala skutočná segregácia pretekárov a už v prvých stúpaniach sa AMATE Team slušne rozšliapal - tá správna kadencia, ten správny rytmus a Peter a Lucia po jednom odrezávali pretekárov pred sebou v pomalom ale systematickom postupe. Samozrejme platí aj ďalší fenomén, že v zjazde nám to viacerí ukázali, ale tu Lucia vie, že má svoje absolútne limity za ktoré zatiaľ nejde.. Vedeli sme však že je tu ešte to 10-12 km stúpanie na Inovec kde sa bude lámať chlieb - a tak aj bolo..

AMATE Team v rozjazde..
Trochu bolo ťažšie odhadnúť kde sa stúpanie vlastne začína a tak Peter a Lucia trochu váhali kde začať reálne šliapať a načasovať si stúpanie. Netrvalo však dlho a dostali sa do rytmu a povestného AMATE vláčiku.. a v stúpaní za obeť padlo možno aj 20 pretekárov.. Práve v stúpaní Lucia predbehla jednu rivalku s ktorou je zaujímavé si porovnávať výsledné časy na vrchole ďalšiu, reálnu súperku o ktorej výkonnosti vieme, že je veľmi dobrá. A aj keď to nebolo vypovedané v danom momente, bol to výborný podnet a výsledok už TAM a VTEDY!

Zostávalo však ešte posledných, no nie ľahkých 20 km do cieľa - práve po skalnatom hrebeni, lesnými rúbaniskami a teda celkovo slušným technickým terénom na konci ešte zavŕšeným asi 5 km ENDURO lesného chodníka. Tu už zvyčajne prichádza a prejavuje sa aj ÚNAVA po 3/5 preteku a stúpaní a tak aj bolo - posledné 2/5 preteku v rúbaniskách a mierne skalnatých zjazdoch (boli síce aj nejaké vyprahnuté lúky) si vybrali svoju daň. A objavil sa ešte aj jeden preblatené a strmé stúpanie, ktoré sa prakticky v daných podmienkach nedalo vôbec šliapať na bicykli a tak sme tlačili..
Odhliadnuc od všetkých týchto OBMEDZENÍ posledných 2/5 trate, výhľadu s hrebeňa boli nádherné, jeden z lokalitne najkrajších maratónov sa ukázal v celej svojej kráse..


VÝSLEDKY


Pretek v ktorom finálne výsledky síce vôbec nenapovedajú o kvalít výkonu a kvalite POCITU z preteku..



Lucia - 5.miesto (5/7) - Kategória ženy 19 - 39 rokov

Peter - 77. miesto (77/90) - Kategória muži 19 - 39 rokov


Na tom však vôbec nezáleží..


ZÁVER


Pravda je tá že v závere sme konštatovali, že Lucia si perfektne rozložila sily v preteku, dokázala aj v poslednej časti preteku dupať do pedálov a zrýchľovať v zjazdoch. Možno trochu paradox, že to je to čo Peter mal tendenciu kritizovať v úvode preteku, že by TEAM mohol viacej pracovať hneď z úvodu.. avšak tam by sa to asi prepálilo.. Preto klobúk dole pred vnútorným riadením Lucie, ktorá v podstate udávala celkové tento v tomto spoločnom pokuse. A nie len to - udávala tempo aj v technických sekciách a zjazdoch.. Až tak, že v jednom momente to Peter pekne položil medzi kamene v rozľahlom lesnom nepríjemnom rúbanisku..


Pretek v Kálnici bol v tomto roku a možno aj celkovo jeden z najlepších teamových pokusov o svoje vlastné limity.. V tom prípade nám zostáva len jedno na zlepšovanie - trénovať kondíciu a tak sa posúvať ďalej..


Krásny pretek!

No comments:

Post a Comment