Thursday 7 January 2016

Pohľad 2015


S koncom jedného roku a začiatkom nového vzniká informačný pretlak zo všetkých strán.. pretlak zbytočných informácií vyhodnocujúcich zbytočné veci.. vyjadrujúci percentá, meny, sumy, porovnania, zlomky, proporcie, grafy.. Preto sme sa rozhodli aj mi prispieť k tomuto nezmyselnému vyjadrovaniu nezmyselných číselných proporcií roku 2015..





Avšak, nečakajte zlomky, proporcie, porovnania, vyhodnotenia, ani grafy. Nemáme na ne čas ani chuť. Celkovo tu budú len dve čísla.. Na čo sú vyhodnotenia, keď kontext je vždy iný, keď čitateľ si reálne nevie vyhodnotiť kontext a situáciu. Nepodceňujeme matematický potenciál a chuť na čísla Vás - našich čitateľov. Avšak príde nám to prázdne.. Väčšinu čísel sme priebežne uverejňovali v REPORTOCH počas roku, tam bolo aj percentuálnych vyjadrení viac než dosť.


V skratke, sa nám rok 2015 podaril z hľadiska AMATE Teamu nad očakávania. Čo bolo pomerne jednoduché uspokojiť - keďže úvodné očakávania boli vlastne nulové.. Ale budeme trochu kritickejší v realite. Podarili sa nám niekoľké defekty - na duši bicyklovej aj na duši pretekárskej.. Hlavne tie pády Lucie Žiak Roháčovej sú dodnes prítomné. Ku koncu sezóny sme sa preto pokúsili duše odobrať z bicyklov, čo sa reálne podarilo len na stroji Lucie.. Peter mal celkovo túto ideu, do dnešného dňa sa mu to však technicky nepodarilo vyriešiť a vlastnú dušu odstrániť.. Zahojiť duše vlastné sa celkom ešte nepodarilo - to si vyžiada nejaký čas. A to je aj dobre, že preteky v roku 2016 sú ešte pomerne vzdialené časovo - pretože teraz sadnúť na bicykel a pokúšať sa prekonať všetky limity a strach by bolo - ŤAŽKÉ.. budeme to musieť opäť celé od znova natrénovať a vybudovať spätne určitú úroveň techniky a sebadôvery. Takže tu sme odhalili aj prvý z cieľov roku 2016 - v princípe sa dostať späť na kvalitatívnu úroveň roku 2015 a až potom sa opäť, krok po kroku posúvať a lepšiť. Paradoxne ešte aj bezdušové plášte na Luciinom bicykli ku koncu roku 2015 v odparkované v izbe vyfučali.. Že by im chýbalo jazdenie?



Počasie nás nepodržalo posledné mesiace - alebo možno sa nám ani len nechcelo vyťahovať tie čisté bicykle do toho nečasu a za každým jedným razom ich čistiť a vylaďovať.. November a December bol z tohto pohľadu skutočne mizerný. Taký ten moment, keď lyže ešte nehodno celkom vyťahovať a bicykle už nehodno špiniť. Borili sme sa dlhodobo s otázkou ako preklenúť toto nešťastné obdobie a tak sme ho nahradzovali chôdzou a posilňovňou. Taká tá snaha nabrať trochu silovým tréningom pred tým než sa dostaneme reálne na lyže. Ku koncu roku sa nám lyže ešte nepodarili - teda inak povedané, v zhľadom na podmienky vonku sme to ani veľmi nesilili. nechávame si to na kvalitnejšie vonkajšie podmienky celkovo. Že by už teraz sa nám ukazovali za oknom? A okrem toho, sme veľa energie namiesto TEAMU venovali práci a nastavovaním viacerých vecí. Pre tých ktorí sledujú naše ostatná aktivity je to asi zrejmé, pre tých ktorí nie takáto informácia postačí.



Asi toľko za nás a ten uplynulý rok. A teda na koniec aj tie 2 čísla.. Sme hrdí, že rok 2015 Peter Žiak aj Lucia Žiak Roháčová uzavreli každý s číslom cca. 3,100 km na horských cestičkách a cca. 500 km na cestách.. Tu by sme mohli napísať, že si za TEAM želáme aspoň toľko a VIAC kilometrov do roku 2016, ale nie je tomu v skutku tak.. Želáme si v pokore to, aby sme mohli spoločne jazdiť, ak nám bude dopriate aj pretekať a hlavne sa tešiť zo zdravia a možností ktoré sú nám dané. A ak náhodou to výsledné číslo bude takto o rok väčšie, budeme vďační a pochválime sa.. alebo aj nie.. 



Možno nebude toľko priestoru a času na zdieľanie, možno nie ani na pretekanie. Kto vie?
Nahliadame na všetko aj s očakávaním aj s pokorou. To čo sme mali k dispozícii v roku 2015 je nenahraditeľné a možno aj neopakovateľné a veľmi sa z toho tešíme. Zároveň túžime po podobnom v roku 2016, ale nechávame to otvorené..

No comments:

Post a Comment