Friday 29 July 2016

POST-RACE / Laborecká MTB Klasik - Strážske


INFO


23/07/2016Laborecká MTB Klasik - StrážskeStrážske

REPORT


Pretek na zvláštnom mieste ďalekého východného Slovenska - zvláštne spomíname kvôli tomu, že by nás nikdy nenapadlo že v drobnom mestečku Strážske (pri Humennom kvôli lepšej lokalizácii) niekto bude organizovať MTB preteky.. Mýlili sme sa a združenie Laborecká MTB si dalo tú námahu a pretek zorganizovali!





V skromnom usadení mestského parku, pri tom správnom mestskom občerstvovacom podniku Park Pub (lepší názov si ani nevieme predstaviť) v podstate pod veľkým stromom (rozumej stromiskom) bola natiahnutá páska ŠTART/CIEĽ! Vo všetkej skromnosti, s obrovským nasadením sa podarilo doslova vykúzliť úžasnú atmosféru dňa. Podpísalo sa určite aj slniečko a horúci vzduch a aj zaslúžená kofola.. Bez veľkého ošiaľu, bez sponzorského uvádzacieho vozidla.. V takomto kontexte si uvedomíme ako pretekári ako komplexne sú pripravené väčšie podujatia a v kontraste ako skromné bolo to v Strážskom. Otázkou pred pretekom pre nás bolo, kde v relatívne rovinatom teréne vlastne bude MTB pretek..?


V skromnosti pod veľkým stromom..
Pretek sa začal výjazdom z parku na asfaltovú komunikáciu, ktorá sa až nepríjemne dlho ťahala.. Keď sme mali na tachometroch okolo 6 km a stále dreli asfalt Peter sa pýtal sám seba, čo je to za pretek kde v podstate máme už 1/5 za sebou a hlinu pod kolesami sme ešte ani nevideli.. Pokračovalo sa odbočkou do polí, prach a široké poľné cesty, mierne stúpanie.. Následne ešte kúsok asfaltu a tie isté otázky.. Až sa trať vtiahla do lesa, kde chápeme, že lokálny jazdci majú na bicykloch pripevnené zvončeky a konštantne zvonia počas jazdy.. Asi kvôli divej zvery!!! Ešte niekoľko kilometrov sa tiahlo širokou lesnou cestou, rozbitou ale len tak primerane. Nasledoval dlhý zjazd a asi v polovici preteku sa všetko zmenilo!!!

Netušíme kde organizátori našli všetky tie úzke cestičky, kľukaté SINGLETRACKY, perfektné drobné skoky, korene ale hlavne KĹUKATOSŤ a DYNAMICKOSŤ terénu.. Nasledovalo najprv STRMÉ, rozumej STRMÉ stúpanie, kde sa nabrala väčšina výškových metrov trate na niekoľkých kilometroch.. a potom pokračovala KOMPLEXNOSŤ trate.. Nezabudnuteľným zostáva vynorenie sa z lesa a začiatok KRÁSNEHO, čistého zjazdu nízkym krovinatým porastom asi po úroveň pásu.. Klopenie v zákrutách, dobre čitateľný terén, predvídateľná priľnavosť plášťov - v skratke NÁDHERA v zjazde do poslednej dediny..


Potom ešte krátke vlnenie sa medzi lokálnymi záhradkárskymi osadami a popri rieke Laborec a nájazd späť do parku.. V cieli len úškrn na tvári z posledných 15 kilometrov neuveriteľne rýchleho a zábavného pretekárskeho okruhu!!

VÝSLEDKY


Tento REPORT je v podstate zlomovým v histórii AMATE Team.. Sme nesmierne radi za úspech a prvé najvyššie pódiové umiestnenie pre Luciu Žiak Roháčovú..



Peter Žiak - 14. miesto (14/55) - Kategória muži 18 - 39 rokov - 30 km
Lucia Žiak Roháčová - 1.miesto (1/6) - Kategória ženy - 30 km


Zaslúžené pódium..
ZÁVER

Peter zhrnul pretek tak, že sa zaľúbil aj do krátkej disciplíny! Teda že tých 30 km je taký akurát ŠPRINT - taký ten pretek, kde od začiatku pretekár vie, že vzdialenostne a výkonnostne to DÁ - teda že je to v jeho silách. Tam potom odpadá jedna vec v hlave na štarte - otázka či vydrží.. Či tie hodiny v sedle sa dajú vydržať? Takto sa dá ísť v podstate na maximum celý čas, lebo toľko natrénované máme. Všetky dlhšie preteky a hlavne tie zásadne dlhšie nad 50 km PREDKLADAJÚ tú základnú otázku výdrže - nutnosti si načasovať výkon a šetriť si energiu na NESKÔR v preteku - tento nie - 30 km je ŠPRINT!


Druhý aspekt z Petrovej strany je hlavne o tom, že napriek pomenovaniu ŠPRINT a MAXIMÁLNE nasadenie Peter so svojím umiestnením celkom spokojný ani nebol. Niekde vo vnútri, v žalúdku bolo možno dúfanie na umiestnenie v prvej 10.. Aby to nezostalo len v takomto konštatovaní - Peter si priznal a uvedomil, že nešiel celý pretek na 100%.. Vie si identifikovať rezervy.. Najmä mentálne, výkyvy sústredenosti a následné spomaľovanie podvedome..


Uvedomujúc si ako dôležité je pretek jazdiť hlavne v HLAVE na 100% a potom výkon sa dostaví - najviac asi bolo badateľné zavesenie sa najmä v zjazdoch za niekým a presvedčenie v hlave, že pretekár vpredu ide dobre - také to mentálne upokojovanie sa, že tak je to dobre.. A pritom nahováranie si reality - pretože predbehnutie potom ukázalo, že Peter vedel ešte výrazne zrýchliť, kontrolovať si stopu, vyberať si smer a nájazdy do prekážok - jedným slovom byť rýchlejší.


Lucia v podstate nemusela ani veľmi narážať na svoje LIMITY - bolo v preteku veľa REŠPEKTU zároveň však technická obtiažnosť nedosahovala desivé úrovne. Až na jeden zjazd, ktorý z nášho pohľadu usporiadatelia v podstate VYSEKALI v neexistujúcom teréne a ktorý bol šialene kľukatý a NEBEZPEČNE strmý - tam tlačila dole kopcom bicykle väčšina pretekárov..


Inak Lucia excelovala vo výšlapoch, kde si vyslúžila viaceré pohľady nechápajúcich mužov aj slovné komentáre a padnuté sánky k zemi.. Zároveň však tiež maximálne, samozrejme v rámci možností zatlačila aj v rovinatých úsekoch a konštantný rytmus jej vyniesol zaslúžený 7 minútový náskok pred druhou ženou v poradí.


AMATE Team
V podstate technicky by sme len jednu vec vytiahli.. Štart a cieľ zo/do 90 stupňovej zákruty bol trochu ťažší a pre niektorých aj mierne nebezpečný. Keď sa vyhrnie 100 pretekárov do jednej bráničky a točí 90 stupňov v ľavo.. Tiež v príjazde, ak niektorí pretekári špurtujú (nejdeme sa teraz zamýšľať nad tým, či je to zmysluplné špurtovať) do cieľa záverečné odbočenie nie je najpríjemnejšie..

DODATOK


Asi sa pokúsime o to, aby sme ti mohli pretek v Srážskom zopakovať aj na budúci rok!

No comments:

Post a Comment