Thursday 3 September 2015

PRE-RACE / Škoda Slovenský Raj MTB Maratón


INFO

05/09/2015
Hrabušice - Podlesok

ÚVAHA

Blíži sa akoby taký imaginárny ZÁVER jedného snaženia. Záver série, ktorá nám do veľkej miery nič nehovorí, ale v ktorej je príjemné byť klasifikovaný a vedieť si v nej merať sily so súpermi..


Ako sa viacej krát spomínalo na našich stránkach - nezačali sme v roku 2015 jazdiť s pochopením a uchopením klasifikácie sérií. Začali sme jazdiť pre radosť a VEĽA, čo sa pretavilo do toho, že Peter Žiak a Lucia Žiak Roháčová sú zaradený do celkovej klasifikácie Škoda Bike Open Tour 2015. O čo viac, napriek defektom, napriek pádom a komplikáciám - obaja by v prostredí Slovenského Raja - miesta ktoré vôbec nepoznajú - mohli nasledujúci víkend jazdiť smerom k pekným celkovým umiestneniam.

Jazdiť sa bude s rešpektom aj voči blokom z predchádzajúcich snažení a zlyhaní..

CHARAKTER

Pretek by mal byť v krásnom prostredí - ale čo tam po prostredí keď celý týždeň je hlásený dážď? Na tréning sa Lucii podarilo vybehnúť len 1 krát, Petrovi 2 krát. Inými slovami, veľmi málo. Ale aj to je niekedy prospešné - nastúpiť na pretek oddýchnutí. A na to asi budeme v TEAME stavať nasledujúci víkend - na to, že regenerované fyzické schránky sa budú schopné motivovať na pretekanie.

Čaká nás okruh 45 km s prevýšením 1100 metrov, teda parametricky - číselne - veľmi prijateľný charakter trate. Dokonca, úvodné dlhé stúpania - teda kombinácie kontinuálneho stúpania a miernych zjazdov - takmer 20 km kontinuálneho stúpania - by veľmi mohli vyhovovať obom pretekárom. Lucia sa už na viacerých pretekoch presvedčila, že v stúpaniach vie zabojovať. V posledných týždňoch sa týmto smerom uberala aj Petrova výkonnosť. Teda takticky, by prvých 20 km preteku malo hrať v prospech TEAMU.

Nasledovať bude asi 10 km zjazd, o ktorého technickej náročnosti nevieme nič a v závere čaká ešte úsek takmer 15 km lúk a miernych terénnych vĺn do cieľa. Takýmto netradičným záverom sa nevyznačoval doteraz žiaden pretek - očakávame, že to bude mať rozhodujúci vplyv na výsledky preteku.

Totiž, vo výstupoch sa dá vždy zabojovať, v zjazdoch sa mnohí pretekári vyhecujú a často predbiehajú hlava ne-hlava (teda ich hlava ne-hlava - tak že sa rútia bezhlavo) a dobiehajú straty. Záver preteku, kde každý už kalkuluje so zvyškom síl postavený tak, že bude viac-menej na rovine znamená, že bojovať sa bude z posledných síl - a naozaj sa férovo ukáže kto má ako natrénované.

OČAKÁVANIA

Očakávame teda takýto priebeh, aj príbeh.. Zaberieme na plno prvých 20 km aby sme si vytvorili náskok pred všetkými relevantnými súpermi a súperkami. Neznamená to, že budeme jazdiť na prvých priečkach.

Nejakým spôsobom OPATRNE zjazdíme tých nevyhnutných 10 km, ušetríme nejakú energiu a potom - na tých LÚKACH - ešte priložíme do kotla a dojazdíme v mximálnom nasadení najlepší výsledok sezóny! Uverí niekto tomuto??? Tento pretek v KLASICKEJ vzdialenosti 45 km bude Peter aj Lucia jazdiť individuálne, teda nie spolu tento krát. Obaja majú momentálne ťažšie obdobie, z hľadiska pádov, problémoch v zjazdoch, technických problémov. Neverte preto tejto stratégii..

Taktika bude - jazdiť - OPATRNE a opätovne si užívať pocit z horskej cyklistiky, podľa možností aj zabojovať v rámci seba BEZPEČNOSTI.. Tešíme sa na Slovenský Raj! Aj počasie už vyzerá, že by mohlo vydržať bez dažďa.

No comments:

Post a Comment