Tuesday 1 September 2015

Ročné obdobia

Počas roku sa menia ročné obdobia - nič zásadné. Je to TAK, všetci to akceptujeme, vnímame a prispôsobujeme sa, tomu.. A práve to posledné - PRISPÔSOBOVAŤ SA - je zaujímavé, pokorné v určitom zmysle. Najmä v zhliadnutí smerom, že ono v ROKU sú možno ešte aj iné obdobia..


Niekde začiatkom Júna 2015 sme mali v TEAME také obdobie, keď Peter Žiak prechádzal ťažšími momentmi - ZRANENIA - nevynútené, nechcené. Niekde v REPORTOCH z toho obdobia sa dá nájsť referencia k bolestiam, problémom a komplikáciám. Bolesti v oblasti krku, pravdepodobne z presilenia a zbytočne veľkého nasadenia znemožnili pretekať v plnom nasadení na niekoľko týždňov. Napriek tomu, sme však spoločnými silami dosiahli aj celkom zaujímavé výsledky - referujúc k preteku v Bratislave.. V snahe posúvať sa ďalej, v snahe posúvať svoje limity, v najčistejšej snahe pracovať na sebe - niekedy dôjde k momentu keď sa všetko zastaví v momente ZRANENIA a všetko úsilie sa vráti o pár krokov späť. Potvrdzujúc pravidlo, že v PRED, TVRDO a za každú cenu nie je jediná cesta..

Teraz, koncom Augusta 2015 je zas situácia komplexnejšia z pohľadu Lucie Žiak Roháčovej. Pýtajúc sa otázky dôvodov ZRANENÍ a PÁDOV stále v TEAME nenachádzame tie SPRÁVNE a jediné odpovede. Celkovo 3 hraničné pády - teda pády na hranici toho, že by mohli končiť aj serióznym zranením -  za posledné týždne, v najlepších, najťažších pretekoch pozdvihujú otázky pre TEAM.. Čo robíme zle? Kde tlačíme na seba nesprávnym smerom? Čo robiť inak - kde pristúpiť inak k otázkam samých seba, nasadenia, sústredenia.. Všetky tieto limity konštantne vyhodnocujeme, posudzujeme ale hlavne vnímame s POKOROU a PRIJATÍM. Lucia si najprv zranila nohu, ktorá sa krásne a rýchlo zahojila. Na čo nasledoval škaredý pád na preteku vo Svite, ktorý sme tiež akýmsi spôsobom predýchali v TEAME. No posledný víkend v Novej Dubnici nás odrovnal nečakaným spôsobom. Odobral VŠETKY mentálne sily, zvýraznila  všetky tie otázky ktoré sme sa pýtali sami seba viacej krát..

Situácie ohľadom pádov a zdravotnej situácie nás prinútili intenzívnejšie premýšľať ako brať veci na vedomie. Ako odvnímať čo sa deje okolo nás. Situácie posledných týždňov nás prinútili aj k tomu, že dnes v čase krásneho dňa, keď v pláne bolo pretekať v Banskej Bystrici sedíme doma v Bratislave a píšeme zamyslenie sa.. Keď nás situácie prinútili POZASTAVIŤ SA, PRELIEČIŤ zranenia aspoň jeden týždeň, vynechať ambiciózny pretek v Banskej Bystrici, utíšiť sa mentálne v hlave po vyčerpávajúcich pádoch a náročných 70 km pretekoch. Následne sa sústrediť na posledné preteky významnejších seriálov, ktoré nás počas roku zaujali.

Vôbec nie je jednoduché zrušiť zaplatenú účasť na preteku. Zvažovať všetky strany situácie, človek nechce stratiť ani zaplatené peniaze, ani sa vzdať účasti na niečom kde sa tešil, ani sa vzdať možnosti a bojovať na pretekoch s konkurenciou. Následne príde vyhodnocovanie všetkých týchto vplyvov a moment, keď je potrebné spraviť zásadný krok - PRIZNAŤ SI..

Priznať si, že nároky boli privysoké.. Priznať si že oddych je rovnako dôležitý ako tréning.. Priznať si, že trochu si pojazdiť zranení (lebo štartovné je zaplatené) je ďaleko horšie ako sa týždeň zotavovať a jazdiť opäť v poriadku nasledujúci víkend.. Priznať si, že sme sa mohli mýliť v plánovaní.. Priznať si, že v TEAME môžeme niečo plánovať a pritom ono je to možno pre nás úplne inak naplánované.. Toto všetko a mnoho ďalšieho si priznávame!

1 comment:

  1. Ročné aj iné obdobia pokračujú ďalej, čas nezastavíme. Po náročných obdobiach pádov a zotavovaní sa prechádzame momentálne obdobím keď potrebuje najmä Lucia nájsť spätne svoju stratenú, alebo nalomenú sebadôveru v jazde smerom DOLE..

    Je obdobie VYJAZDENIA zlých skúseností zo SYSTÉMU tela. Je to na JESEŇ, ku koncu sezóny. Je to v podstate dobre naplánované, keď si budeme jazdiť pozvoľna v okolitých Karpatoch..

    ReplyDelete