Thursday 9 February 2017

POST-RACE / Novodubnický maratón - Nová Dubnica


INFO

Nová Dubnica

REPORT

Zvolili sme trate tak, aby to celé v HLAVE dávalo zmysel. Mali sme na to svoje dôvody v spojení s týmto pretekom z minulosti, mali sme svoje obavy aj očakávania. V podstate to všetko dopadlo hlboko pod očakávania, no napriek tomu nezostáva nič iné len ísť ĎALEJ. A ďalej pritom znamená často aj POKORA ktorej sa neustále učíme..



Pretek nám bol dôverne známi, napriek tomu, že históriu pretekania v tejto oblasti reálne nemáme. Minulý rok, na dlhej trati, trápení a pádoch však akosi akoby zostal zakorenený v hlave, MENTÁLNE každý kúsok trate. Hneď na úvod stúpania do lesov za Novou Dubnicou, ťažký začiatok a uvedomenie si, že tak ako človek odštartuje, tak sa v princípe udrží v celom preteku. Medzičasy časomiery a priebežné poradie a cieľové poradie nás o tomto už neraz presvedčili. Je potrebné do toho vložiť všetko a hneď na úvod! Tak tomu aj bolo v oboch prípadoch pre Petra Žiaka aj Luciu Žiak Roháčovú. S jedným podstatným rozdielom..

Luciu pretek zrazil na kolená už v prvej štvrtine! Nie formou pádu, ale mentálnej prehry.. Lucia sa otáča a pod ťarchou, s výčitkami a ťažkosťami sa vracia späť na štart.

Peter bojoval ako najlepšie vedel, sledoval trať a vyhodnocoval kde sú limity. Najmä v zjazdoch tieto limity ani zďaleka nenašiel a s veľkou rezervou sa spúšťal kde ostatný preleteli nepochopiteľne rýchlo. Napriek tomu, všetky rovinky a stúpania išiel na plno a nebyť záverečného zjazdu po širokej ceste do Novej Dubnice, možno by aj tento pretek ohodnotil lepšie. Avšak ten záver nevedel prekusnúť - strata nadšenia z preteku a rozmýšľanie či sa vôbec vrátiť v budúcnosti.

Nemáme radi tieto nekonečné široké cesty, akoby nevyvážené trate ktorých takmer štvrtina končí zjazdom štrkovito asfaltovou cestou.. Akosi to nedávame mentálne tieto konfigurácie!

VÝSLEDKY

Napriek všetkému čo vyznieva negatívne o tomto preteku výsledky sú nasledovné..

Peter Žiak - 25. miesto (25/217) - Kategória muži 18 a viac rokov - 40 km

Lucia Žiak Roháčová - DNF - Kategória ženy 18 a viac rokov - 40 km

A Peter by si mal asi uvedomiť, že toto je asi časovo najlepší výsledok sezóny, že na viac to asi nebude bez serióznejšieho tréningu a že to v skutku bol krásny výsledok!!! A keby na preteku v Novej Dubnici boli kategórie viacej rozdrobené podľa veku, výsledok by bol ešte lepší.

ZÁVER

Celé sa to v podstate skončilo ako mnoho vecí tejto sezóny - akýmsi nepodareným kolapsom z akýchsi nepochopiteľných príčin. Alebo možno práve na tom kolapse pochopiteľných príčin..



Keď externé, vonkajšie tlaky znemožnia fenomén pretekania. Pretekanie je HOBBY, voľný čas, oddych - teda motivácia vychádza z tohto nastavenia. Ak sa vonkajšie tlaky - ktoré sú či chceme či nie momentálne najdôležitejšie - stupňujú, je to na úkor HOBBY. A Novodubnický maratón bol tohto obeťou - ukážkou. Vonkajšie tlaky sú silnejšie ako sila, ktorá poháňa na pretek a s vyhodnotením risku a tlakov (nie tých v kolesách) vychádza v konečnom dôsledku z rovnice výsledok..

No comments:

Post a Comment