Thursday 30 June 2016

POST-RACE / ŠKODA AUTHOR Súľovský MTB maratón - Súľov


INFO


25/06/2016
ŠKODA AUTHOR Súľovský MTB maratón - Súľov
Súľov

REPORT


Pretek v Súľove nás TOTÁLNE, ale TOTÁLNE zaskočil - a to na všetkých frontoch..



V prvom rade sme mali určité očakávania - o REPARÁTE z minulosti, o ZRÝCHLENIACH, o celkovom LEPŠOM pocite a výkone. Všetko bolo úplne inak - úplne opačne.

V rade druhom, celý pretek bol organizovaný v podstate opačne ako naposledy a trate prerozdelené inak ako v minulosti - takže porovnávanie sa stratilo hneď z úvodu.
Zostalo už len TEPLO - ale úmorné teplo - absolútny EXTRÉM vysoko nad 30 stupňov Celzia a to si vyžiadalo zmenu - hlavne myslenia aj taktiky.


Na svojej 60 km trati Peter predviedol krásny výkon - nakoľko pretek sa vinie cez otvorené lúky aj široké lesné cesty v zjazde, našiel zároveň svoje limity a tomu prispôsobil aj svoju taktiku. Peter išiel od začiatku v perfektnom tempe, na 30 kilometri to ešte vyzeralo na takmer zázrak. Taktika bola - zjazdy ísť na svoj limit, nie na limit tých ktorý bezhlavo letia dole ale v zásade v preteku nič iné ukázať nedokážu - a do kopca ísť svoje TAKMER maximálne tempo, nechať si rezervu vzhľadom na počasie. Ani to však nestačilo.. teda stačilo, ale iba na 40 kilometrov a potom prišiel koniec síl.. Ešte stojí za zmienku 45 kilometer na ktorom Peter stratil všetok vybudovaný náskok voči Jiljímu z MTB Ondřejník na ktorom pracoval a to bol koniec aj posledných mentálnych síl..



Otočená trať ešte v závere zaviedla pretekárov do krutého stúpania, kde už asi 90% všetkých pretekárov bez rozdielu pohlavia a kategórie bicykle tlačila.. Záverečný technický zjazd, posledné občerstvenie a záver.. Bol to neskutočný boj, zhrnutím.. Peter sa fyzicky zmieril s nedostatkom energie na 40 km a mentálne ÚPLNE zosypal na 45km.. Toľko zhrnutie..


Lucia na trati 39 km zvolila v podstate podobnú taktiku - tú ktorú v podstate aplikuje ako svoju vlastnú takmer vždy - teda SILNÉ v kopcoch, na svojich LIMITOCH v zjazdoch. A potom aj charakter preteku určuje, ako táto stratégia funguje voči súperkám.. A v Súľove zafungovala! Lucia sa priblížila skutočne na dosah viacerým priamym súperkám a porazila tú s ktorou sa naháňala na preteku v Bratislave.. Tu sa len podčiarkuje, že je skutočne veľa faktorov ktoré ovplyvňujú výsledok. 

Lucia si udržala tempo 30 kilometrov, kde čelila momentom zlyhania a únavy, avšak vnútorný nápor ustála a zvládla mentálne prekonať aj zostávajúce technické pasáže aj dojazd do cieľa. Teplo nie je práve najlepšia klíma pre Luciu, to si už potvrdila v minulosti - v Súľove však dokázala mentálne ustáť nápor tepla a ostatných okolností a skutočne bojovať - voči sebe aj voči súperkám..


Určite sme si však overili v TEAME aj svoje limity - teda Peter s pokorou priznal že 60 km je na hranici akceptovateľnosti, kde sa mení PRETEK na PREJAZD.. Teda, kde sa už len ťažko, možno v iných podmienkach ako v slnečnom Súľove dá ešte pretekať. Na takýto limit s plným nasadením priznal Peter - jednoducho nemá natrénované.

VÝSLEDKY


Prvý pretek v sezóne 2016 kde Peter a Lucia otestovali svoje schopnosti individuálne a hneď s fenomenálnym úspechom (tak to nazývame za seba)..


Peter Žiak - 25. miesto (25/60) - Kategória muži 19 - 39 rokov - 60 km


Lucia Žiak Roháčová - 4.miesto (4/14) - Kategória ženy 19 - 39 rokov - 39 km


ZÁVER


Lucia Žiak Roháčová v podstate celý pretek odjazdila v domnení toho, že šľape len tak do počtu - že z nasadenia v takomto HORÚCOM kontexte nemôže byť badateľný výsledok, ale finálne 4. miesto bolo v CELKOVOM kontexte výnimočné.
Podobne pretek zavŕšil aj Peter Žiak a zlyhanie celého systému sprevádzané pocitmi na hranici vzdania preteku pretavené na 25. miesto boli výnimočné.



Prekvapení?

Áno sme výnimočne prekvapení z výsledkov a radíme pretek v Súľove zatiaľ na úplný vrchol v sezóne 2016! Krásne umiestnenia, krásne časové výsledku, Luciine 4. miesto nezabudnuteľné.. a Petrovo výsledok veľmi pozitívny.


Ideme ďalej, ideme k lepšiemu - ale určite nie s horúcou hlavou - pekne s rozvahou a odhodlaním, čakajú nás ďalšie preteky, uź čoskoro Dolný Kubín kde by sme chceli ísť podobnú stratégiu k zlepšeniu..

No comments:

Post a Comment