Wednesday 31 August 2016

POST-RACE / Oravský cyklomaratón - Dolný Kubín


INFO


02/07/2016Oravský cyklomaratón - Dolný KubínDolný Kubín

REPORT


S veľkým oneskorením, v podstate niekoľkých týždňov sa dostávame k napísaniu v princípe výborného REPORTU.. Z výborného, letného, teplého, príjemného preteku..


Dolný Kubín nás nesklamal - aj keď teda ako sa to vezme. Bolo krásne letné počasie - takmer na hranici NEZNESITELNÉHO horúceho letného dňa - aj keď v Dolnom Kubíne, na tých otvorených pláňach a lúkach to akosi nevadí. Vždy sa vynorí akýsi vánok, ktorý ochladí pretekárov a všetko je ako má byť. Na množstvo vody netreba zabúdať, to je základ vždy!



Pretek v Dolnom Kubíne má svoje zvláštnosti. V podstate sme sa v TEAME naň ani veľmi netešili. Taký akýsi rozvláčnený, akosi príliš položený na plocho cez všetky tie lúky a všetko veľmi široké - široké lesné cesty, široké stúpania, široké lúky.. Tento pretek v nás zanecháva zmiešané pocity. A bolo to vyjadrené aj inými pretekármi priamo v mieste diania - že pretek je málo technický, v podstate až príliš nudný a LEN rýchly.. všade.. Zmeniť naše nazeranie mohol len dobrý - RÝCHLY - výsledok..
Byť na preteku po druhý krát, znamenalo maximálne nasadenie. Akoby človek vie presne (aj keď nie ÚPLNE presne) čo ho čaká, aký bude charakter - a z toho môže ťažiť.. Vedeli sme o LÚKACH, o tiahlych STÚPANIACH o záverečnom VENDELÍNOVY.. a to je veľký rozdiel. Keď je o tom len počuť, človek si spraví predstavu - ktorá sa väčšinou líši od reality. Keď sme to už mali prejazdené - akoby bola taká maličká výhoda poznania prostredia a mohli sme jazdiť na PLNO!!! A aj sa to vyplatilo..



Na štarte bolo poriadne horúco..
Peter sa púšťal do všetkých výšlapov na PLNO, všetky zjazdy v maximálnom nasadení ale hlavne - možnosť sústrediť sa maximálne na všetky PRECHODY - všetky tie úseky práve medzi ZJAZDOM a STÚPANÍM - či už rovinaté, alebo vlniace sa. Práve tu objavil Peter najväčšie medzery a potenciál na zlepšenie. Pretek treba takto ísť na maximum práve v týchto prechodových zónach a naháňať každú sekundu počas trate a na takých 40 km sa to potom naráta vo výbornom výsledku.. Neuveriteľné, ako sa každá sekunda zráta..



Lucia mala trochu horší priebeh preteku.. To čo sme považovali za JEDNODUCHOSŤ preteku v Dolnom Kubíne nakoniec nebolo až tak priamočiare.. Lucia sa vytrápila najmä v rýchlostiach zjazdov a po páde minulý rok ešte asi existoval nejaký zvyšok bloku v hlave ktorý spomaľoval. Lucia prežívala VEĽKÉ množstvo stresu na trati, bojovala a prekonávala nie len terén ale aj seba samú. Lúky a stúpania sa išli výborne! Avšak zjazdy, ktoré z profilu trate boli DLHÉ, aj keď nie STRMÉ - ale o to dlhšie trvali a stresovali..



V TEAME to preto bolo 50/50 - za Petra výborné, za Luciu menej výborné.. Prejavilo sa veľa stresu a tlakov s ktorými sa Peter a Lucia vyrovnali rozdielne..


VÝSLEDKY


Veľmi pekné umiestnenie si priznal najmä Peter - zlepšenie v čase aj v pozícii. Lucia si priznala, že to nebolo najlepšie, napriek peknému umiestneniu v danej konkurencii - z výsledkov bolo vidieť, že viaceré ženy na sebe skutočne popracovali za posledné mesiace..

Peter Žiak - 36. miesto (36/158) - Kategória muži 19 - 39 rokov - 43 km
Lucia Žiak Roháčová - 9.miesto (9/20) - Kategória ženy 19 - 39 rokov - 43 km


ZÁVER


Napriek všetkému, čo by v podstate mohlo vyznieť negatívne v tomto REPORTE - je pretek v Dolnom Kubíne - a aj zostáva pretek v Dolnom Kubíne - v našej OBĽUBE a radi sa tu budeme vracať. Aj keď konkurencia je veľmi VEĽMI tvrdá v tých lokálnych ORAVANOCH.. Nám teda nezostáva nič len trénovať a približovať sa k nim!


Ak všetko bude ako má byť - ZDRAVIE - CHUŤ - MOŽNOSTI - prídeme o rok opäť viacej pripravený, viacej motivovaný a veriac, že limity opäť posunieme ďalej. Lucia zostáva v pozícii, keď v Dolnom Kubíne ešte nepovedala svoje posledné slovo - ešte posledné preteky neboli tie správne - raz pád a raz blok v hlave neodhalili ešte potenciál. Či to však bude odhalený potenciál práve v Dolnom Kubíne nechávame otvorené. Korenisté, dlhé, tiahle zjazdy hrajú proti Luciinmu nasadeniu.. Paradoxom zostáva, že v roku 2015 na svojom prvom bicykli na 26” kolesách a s pádom, ale s prvotným nasadením z pretekania Lucia dosiahla lepšie výsledky ako v roku 2016 už na karbóne a 29” kolesách..



Peter naopak posunul svoju realitu správnym smerom - teda tým smerom ktorým chcel, v zlepšovaní a príjemných prekvapeniach. A aby to nezostalo len v teoretickej rovine - Peter zdolal s väčšou rezervou opäť viacerých papierových a teoretických priamych pretekárov - vrátane Jiljího z MTB Ondřejník - ktorému sa ani tento rok nepodarilo v Dolnom Kubíne mať ten SPRÁVNY pocit a všetko zoradené tak ako by si predstavoval. Po preteku bol spokojný, ale vedel, že to nebolo najlepšie.


Dolný Kubín preto zostáva v očiach viacerých zainteresovaných zahalený v rúchu LEPŠIEHO potenciálu pre rok 2017..

No comments:

Post a Comment